Tiada Bayaran Kalau Kata Buat Keje Ikhlas

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Aku mula search dan download video korporat universiti dalam dan luar negara cari idea untuk buat montage new universiti.... rasa seronok dengan keje buat video editing ni (entry bawah) terutama montage tak dapat nak gambarkan... kalau keje yang kita minat kita nak buat kan... yang lagi seronok kalau dapat shooting....

sumber I love Islam.com
motivasi untuk diri sendiri
Untuk montage ni adalah percuma.... semua keje yang diberikan pada kami, adalah percuma tau.... sikit pun kami tak fikir nak orang bayar ke apa.... sebab semua ni keje untuk Allah, dan Allah sahaja yang mapun bayar kat kita....

Kalau dulu aku tak pernah tau rassa macam ni.... Aku diajar di rumah ke di universiti ke, keje untuk make money.... and money is everything.... everything for life.... nak tolong orang susah pun kena ada duit! 
Adakah duit pengukuran kepada segalanya? 
Bila dah belajar ni pemikiran ku mula berubah.... money is nothing.... "Life for Allah, Allah can help you"...
Tak ada lagi falsafah keje nak bantu orang miskin dan sebagainya.... kerana bantu orang miskin itu adalah wajib janji kita dengan Allah swt sejak azali, walaupun tak ada duit pun boleh bantu, dengan daya usaha kita.... yang dah banyak duit adakalanya belum tentu dapat bantu orang miskin....

Aku percaya dengan konsep kalau nak bantu orang jangan warkan buat sedaya mungkin, ikhlas bukan di mulut, tapi di hati.... ada tak kat luar sana, cakap nak bantu orang susah sanggup laburkan semua harta mereka..... sikit sangat rasanya.... "semua harta k".... tapi yang aku tengok cakap je nak bantu orang tapi kalau adakan kursus bagai, yurannya mahal..... itu lagi cakap sebab sewa bilik seminar hotel dan sebagainya.... selagi hati kita belum suci dan jernih dari dunia (masih terhijab) dengan kereta mewah, rumah besar, dan sebagainya.... jangan la cakap nak bantu orang dengan ikhlas....

Tawaran Dunia
Banyak tawaran dunia ni..... buat ini dapat pergi umrah pun ada, dapat rumah, kereta besar, melancong sana sini pun ada..... macam-macam tawaran dunia yang ditawarkan untuk kita..... "tepuk dada tanya iman"..... 

Maaf! ini cuma pandangan picisan aku seorang abdi yang hina..... kalau tak sependapat aku tak kisah, kita masing-masing ada pendapat sendiri..... 



4 comments:

  1. betul kak..ikhlas dihati bukan dibibir..kita buat orang tak tahu tak apa asal Allah tahu..

    ReplyDelete
  2. Bila buat keja dgn ikhlas, hati pun tenang. Takde nak harapkan balasan orang. ;)

    ReplyDelete
  3. yupp. betui tu. Kerja ikhlas, hati tenang dan rasa bahagia.

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED