Ikan Tongkol Gulai Kuning

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah...

Hari ni saya puasa, sesuatu yang harus saya amalkan nampaknya puasa sunat Isnin Khamis, nak capai puasa Nabi Daud selang sehari jauh ke rasanya.... erm... kena banyak suci hati, kuat kan hati, Allah Ya Baari'...

Balik dari ofis beli lauk, sampai masak tuk buka puasa.... fuhhh.... dah lama tak masak gulai kuning ikan tongkol ni.

Bahan-bahan
Ikan tongkol (rebus dahulu + garam + asam gelugur + asam keping + gula karet/gula melaka/nise)
bawang putih seulas + bawang merah 5 ulas *
sebiji cili merah besar * nak masuk lebih pun boleh, cili padi pun boleh
serbuk kunyit *
halia 1 cm *
lengkuas 1cm *
serai *
 nise *
garam / kiut ayam
santan
kerisik
asam keping
tomato, bendi, bunga kantan (untuk hiasan)

Cara Menyedia
Blend bahan yang bertanda, Panaskan api, masuk santan, masukkan bahan yang dikisar, masuk kerisik, masukkan ikan yang direbus, boleh masukkan asam keping, bahan perisa gamram kiut ayam. Dan akhir sekali masukkan sayur tadi.


Sebenarnya menu makan kami ni sangat simple, semua jenis makan apa yang ada kan... hehehe
Tiap hari masak nasi goreng ikan, ayam, budu, ulam atau beli sup? Itu sahaja.... tapi badan juga makin mengembang....


"encik husband kata, orang makan nasi jangan tambah, ni makan nasi duk tambah jer mana tak gemuk"

Mana tak tambah, makan nasi ngan budu pun sedap.... harus le saya tambah!


Tak tahu rasa macam rajin buat lagi puding roti. Resepi di sini.... Budak-budak suka, mak layan jer masak tuk mereka..... Masak bagi ku senang main campak dan mix sense jer....

Jauhkan kami dari pembaziran......

Bila buat entry ni tetiba ingat kisah kena perli.... perghhh, Allhamdulillah....



Previous
Next Post »

7 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
Asha Lya
admin
December 15, 2015 at 6:58 AM ×

Lahai sdpnya puding roti tu sis.

Reply
avatar
Nor Salmi
admin
December 15, 2015 at 9:57 AM ×

Sedapnya makan nasi dengan budu. Tak berlaukpun selera pasti bertambah.

Reply
avatar
December 15, 2015 at 10:24 AM ×

nampak menyelerakan.. nk cikit hihihi
Jom baca entri : TBlog Nurfuzie Dot Com di Utusan Malaysia

Reply
avatar
nohas
admin
December 15, 2015 at 11:06 AM ×

masak lemak ada bunga kantan..sedap dn wangi..

Reply
avatar
uncle gedek
admin
December 15, 2015 at 3:47 PM ×

Woih! Ini makan kuling lekat kat kuku! baru power!

Reply
avatar
Farrah MF
admin
December 15, 2015 at 7:26 PM ×

Cantik menggodanya warna gulai tu :)

Reply
avatar
Sarah lalala
admin
December 15, 2015 at 11:21 PM ×

http://messarah.blogspot.com/

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment