16 Sekeluarga Tidur Bergilir Dalam Sebuah Flat Satu Bilik

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sebahagian daripada ahli keluarga Abdol Wahab Musa yang terpaksa tidur bersesakan dalam flat kecil di Sentul, Kuala Lumpur. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 Disember, 2015.
Sebahagian daripada ahli keluarga Abdol Wahab Musa yang terpaksa tidur bersesakan dalam flat kecil di Sentul, Kuala Lumpur. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 Disember, 2015.
Disebabkan kesempitan hidup, Abdol Wahab Musa serta keluarganya terpaksa bersempit di dalam sebuah flat satu bilik di Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Sentul yang didiaminya sejak hampir 4 tahun lalu bersama 16 orang ahli keluarganya.
Wahab, 53, mempunyai 15 orang anak dan sebahagian daripadanya sudah berkahwin serta menetap di tempat lain.
Dia menyara kehidupan mereka sekeluarga dengan menjual air, makanan ringan dan buah-buahan tanpa lesen berdekatan Dataran Merdeka pada setiap malam dengan menggunakan bantuan daripada Baitumal sebanyak RM700 setiap bulan sebagai modal perniagaan.
"Anak-anak saya akan mula berniaga setiap malam dari pukul 10 malam sampai 6 pagi.
"Selepas habis berniaga, ada di antara kami – anak lelaki saya – akan tidur sekejap sebelum pergi bekerja pada siang hari," katanya ketika dikunjungi The Malaysian Insider di rumahnya.
The Malaysian Insider menemui Wahab dengan bantuan sebuah organisasi bukan kerajaan yang melakukan khidmat masyarakat dikenali sebagai Urusetia Menangani Gejala Sosial (Unggas) Kuala Lumpur.
Wahab berkata, setiap malam anak-anaknya akan menolak 3 hingga 5 buah troli berisi barangan perniagaan mereka dari Stesen LRT Sentul ke Dataran Merdeka.
Katanya, dia dan isterinya Ruslelawati Mohd Ali, 43, kini tidak dapat membantu berniaga seperti sebelum ini kerana menjaga isterinya yang perlu diawasi sejak wanita itu mengalami ketidakseimbangan mental 2 tahun lalu.
Ia berpunca daripada kejadian mereka dihalau berniaga oleh pihak berkuasa, ketika mana isterinya turut mengalami kecederaan di tangan.
Katanya, Ruslelawati mengalami ketidakseimbangan mental kerana trauma dengan tindakan keras pihak berkuasa berkenaan.
Abdol Wahab Musa mula berhijrah ke Kuala Lumpur sejak berusia 16 tahun dan tidak bercadang kembali ke tempat kelahirannya walaupun berhadapan dengan kesukaran. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 Disember, 2015.
Abdol Wahab Musa mula berhijrah ke Kuala Lumpur sejak berusia 16 tahun dan tidak bercadang kembali ke tempat kelahirannya walaupun berhadapan dengan kesukaran. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 Disember, 2015.
Doktor sarankan isteri saya duduk di rumah dan saya perlu sentiasa ada bersamanya supaya dia tidak melakukan apa-apa yang tidak diingini kepada anak-anak kami yang kecil dan 2 orang cucu kami," katanya.
Selain daripada itu, Ruslelawati turut menghidapi kencing manis dan darah tinggi.
Dia perlu mendapatkan rawatan untuk kesemua penyakitnya itu sebanyak 4 hingga 5 kali sebulan di hospital kerajaan, pada kos RM5 bagi setiap kali rawatan.
Namun pada bulan lepas, mereka akhirnya berjaya mendapatkan kad orang kurang upaya (OKU) mental untuk Ruslelawati selepas 2 tahun membuat permohonan.
Tidur bergilir dalam rumah tidak selesa
Ketika The Malaysian Insider mengunjungi kediaman mereka pada jam 10 pagi baru-baru ini, seramai 11 orang terdiri daripada anak menantu serta cucunya sedang tidur bergelimpangan di ruang tamu yang hanya sebesar kira-kira 11 x 12 kaki persegi itu.
Barangan perniagaan mereka turut dimuatkan di ruang yang sekangkang kera itu.
Wahab berkata, kerana keadaan rumah yang sempit, mereka terpaksa tidur bergilir dan kadangkala beberapa orang anaknya terpaksa menumpang tidur di masjid, surau, dataran atau kaki lima berdekatan.
"Mereka cakap, tak selesa tidur sempit-sempit macam ini. Tapi mereka akan balik ke rumah, sambung tidur, lepas salah seorang daripada mereka yang tidur di rumah bangun (daripada tidur)," katanya.
Keperitan hidup itu juga ditambah dengan bilik air yang mengalami kerosakan sebelum ini sehingga mereka sekeluarga terpaksa menggunakan tandas di stesen minyak berdekatan rumah itu.
Namun, selepas dibantu Zurianty Sudin dari Unggas baru-baru ini, bilik air di rumah itu kini dapat digunakan semula.
Anak berhenti sekolah seawal 13 tahun
Menurutnya, anak-anaknya memilih untuk menamatkan persekolahan pada usia 13 tahun kerana keadaan rumah yang tidak selesa untuk belajar dan kos perbelanjaan sekolah lain yang perlu ditanggung.
Seorang anak perempuan Abdol Wahab Musa menggunakan troli untuk menjual minuman dan makanan ringan di Dataran Merdeka. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 Disember, 2015.
Seorang anak perempuan Abdol Wahab Musa menggunakan troli untuk menjual minuman dan makanan ringan di Dataran Merdeka. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 Disember, 2015.
"Anak saya yang umur 12 tahun mendapat 3A 2B dalam peperiksaan percubaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Keputusan sebenar belum tahu lagi (ketika temu bual diadakan).
"Dia pun tak mahu sambung belajar, sebab susah belajar di rumah ini," katanya.
Bagaimanapun, Wahab berkata, anak sulungnya Nor Hanisah, 30, berjaya menamatkan pengajiannya di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di peringkat ijazah sarjana muda.
"Dia tidak tinggal dengan kami. Tak datang melawat kami. Cuma hubungi kami sekali-sekala bertanya khabar. Mungkin dia malu dengan keadaan keluarga. Kami pun tak paksa," katanya seolah-olah menyembunyikan rasa sedihnya.
Perniagaan jaja makanan dan minuman mungkin pupus
Ditanya sampai bila mereka sekeluarga bercadang menjalankan perniagaan seperti itu yang berisiko dari segi keselamatan, Wahab berkata, anak-anaknya akan berhenti menolongnya berniaga selepas mereka berkahwin dan mendapat pekerjaan.
"Anak-anak saya yang sudah berkahwin kini mempunyai kehidupan sendiri. Manakala, mereka yang masih membantu saya berniaga setiap hari akan mendapatkan pekerjaan tetap dan akan meninggalkan pekerjaan ini.
"Contohnya, anak saya yang bekerja sebagai penjaga tempat letak kereta dan yang bekerja di pasar raya Speed Mart 99 sudah jarang membantu saya. Mereka banyak fokus pada kerja mereka.
"Lama-kelamaan, perniagaan tolak air (jual makanan ringan dan minuman) ini akan pupus. Mungkin hanya saya dan isteri sahaja akan mengusahakannya, kerana ini perniagaan kami," katanya.
Katanya, mereka menjana hasil jualan kira-kira RM300-RM400 sehari daripada perniagaan itu dan RM50-RM60 keuntungan bersih selepas membayar upah anak-anaknya serta menyelesaikan kos lain.
Isterinya kini turut memulakan perniagaan kecil-kecilan menjual nasi campur untuk menambah pendapatan mereka sekeluarga.
Tidak bercadang pindah ke luar bandar
Walaupun terpaksa menanggung kos kehidupan yang tinggi di bandar serta menanggung tunggakan hutang rumah sewanya sebanyak RM3,000, Wahab yang berasal dari Melaka itu nekad meneruskan kehidupannya sekeluarga di Kuala Lumpur.
Katanya, dia tidak mempunyai sebarang harta atau tanah peninggalan dan berpendapat kos kehidupannya di negeri kelahirannya akan berjumlah lebih kurang sama dengan sekarang.
Dia berhijrah ke Kuala Lumpur sejak usia 16 tahun manakala isterinya berasal dari Perak dan dibesarkan di bandar raya ini.
Zurianty yang kini membantu keluarga itu berkata, pihaknya tidak menyumbang dari segi kewangan tetapi sebaliknya dari segi membaiki kehidupan mereka.
Contohnya, dengan menyara pendidikan anak-anak Wahab, menanggung kos pembaikan rumahnya dan turut berusaha mencari rumah sewa lebih besar dan selesa untuk mereka.
"Setakat ini, saya rasa apa yang paling penting adalah pendidikan anak-anak mereka, sebab hanya pendidikan dapat mengubah kehidupan keluarga itu," katanya.
Beliau berkata, bagi 4 orang anak Wahab yang berumur 11, 9, 8 dan 6 tahun, pihaknya akan cuba mendapatkan mereka tempat di asrama anak yatim dan miskin.
Manakala, salah seorang anak Wahab yang berusia 15 tahun akan dihantar ke sekolah latihan kemahiran.
"Saya akan cuba dapatkan tempat di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) untuk anaknya yang mengambil UPSR itu, sekiranya dia dapat keputusan cemerlang.
"Bagi saya, untuk mereka meneruskan pelajaran, mereka perlu tinggal di asrama supaya dapat belajar dalam keadaan yang selesa," katanya. – 25 Disember, 2015.Previous
Next Post »

4 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
Sang Penulis
admin
December 26, 2015 at 12:07 AM ×

Sedihnya baca kisah pakcik ni. semoga dipermudahkan urusan pakcik ni sekeluarga. aminn..

Reply
avatar
Farrah MF
admin
December 26, 2015 at 12:31 AM ×

Gigih keluarga ini berusaha utk teruskan hidup. Insya-Allah, ada sesuatu yg Allah dah tetapkan buat mereka.

Reply
avatar
Etuza Etuza
admin
December 26, 2015 at 7:32 AM ×

simpati ini hanya mampu simpati..berta mata memandang..

Reply
avatar
December 28, 2015 at 10:33 PM ×

masih ada yang hidup susah macam mereka.. pak cik tu sangat tabah..

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment