Pelakon Wanita Ini Amuk Dengan Nurse Biadab & Kurang Ajar : “Tak Sabar Nak ‘Bunuh’ Baby Ke?”

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم




Panjang lebar kisah yang dikongsikan oleh pelakon Shahriza Mahmud di laman Facebooknya ini. Siapa yang tak marah jika petugas-petugas hospital yang seharusnya berusaha menolong doktor untulk menyelamatkan nyawa dan membantu memudahkan pesakit bersikap kurang ajar?
Lebih-lebih lagi kepada ibu mengandung yang sudah tentu menahan sakitkan?

“Nasib baik”- Kata Nurse

Baby cukup sifat. Kening tebal. Berat 490gm. Nurse bleh ckp,”Nasib baik!”? Tau kenapa? Kalau 500gm mereka kena rawat n save the baby! Dorang syukur sebab boleh biarkan baby pergi sebab kurang 10gm dari target. Si ibu di sebelah asyik dgr nurse dok tanya, baby ada lagi? Baby ada lagi? For 2 hrs tak sabar tunggu baby pergi tanpa buat apa2! Agak2 nak rasa mcmana?
Lepas tu, tak sabar nak ‘bunuh’ baby ke? Kelam kabut potong tali pusat sampai tertinggal uri di dalam. Main game seluk, tolak, cari2 plak! Part nak jahit pun kena marah lagi? Tak bius, kulit dan isi kena jahit hidup2, adik minta simpati pun kena perli2? “Alah…tiga jarum je. Kalau tak tahan, jangan mengandung!” Apa jenis manusia la lu!
Adik saya bukan takpernah mengandung. Dah bersalin anak pertama, mudah sahaja. Sepatutnya anak kedua yg baru 23 minggu ini lebih mudah kerana lebih kecil. Dia akui, melahirkan Allahyarham Muhammad Dhia Adni kali ini juga mudah pabila tiba waktunya tetapi layanan dari mula tiba ke hospital sehingga selepas melahirkan, amat menyakitkan. Lepas baby dah keluar, proses seluk menyeluk yg mcm taksudah amat menyiksakan katanya.
Adik saya seorang yg kuat. Dia bkn jenis manja2kan sakit ni. Dia ada tali pinggang taekwando dan jurulatih @ pengurus hoki sekolah N9 bwh 12 tahun kut! Dia baru saja dapat anugerah guru cemerlang tapi cemerlang lagi petugas hospital KP! Org mcm diapun terasa & terkilan dgn apa yg berlaku, apatah lagi wanita2 lembut yg didera sebegini. Ya Allah.

Sumber lanjut : Oh Bulan




3 comments:

  1. Sedihnya bila baca kes-kes layanan buruk+ngeri begini.

    ReplyDelete
  2. Allah... Yang membaca pun raser tersiksa inkan pula yang melaluinya..

    ReplyDelete
  3. ralatnya rasa...sedih pun ya juga..kenapa begitu..Allahu..sesama manusia..

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.