Anda Banyak Masalah Carilah Saya

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Hari ni, bila aku nak keluar rumah ke uni aku disapa dengan panggilan telefon.... pen dekan aku yang call.... tanya tentang progres pengajianku.... bila drive aku serah kat Allah apa nak jadi Ya Allah Ya Baari' Kau susunkan lah hidup ku untuk agenda Mu semua kerja danpengajian ku....

Dalam keadaan up and down.... dekat tapi jauh dengan Allah aku sedar Allah Ya Rahman Ya Rahim sayang kasih cinta kat aku dan semua hambaNya.... hanya aku yang selalu menjauhkan diri dariNya.....

Masuk library aku baca emel dari ketua jabatan ku, tapi aku tak reply...... petang masih di librray, dapat info ada usrah.... aku bergegas nak pergi usrah, tapi terima sms dari pen dekan aku kena jumpa ketua jabatan aku.....

Kali ni aku berserah Allah Ya Baari' susunkan hidupku...... no thinking aku ke ofis nak jumpa ketua jabatan ku tapi dia ada wokshop, jumpa pen dekan aku discuss, dia offer untuk tolong aku.... Subhanallah.... Maha suci allah Ya Quddus Ya Jalil, Engkau Ya Wahhab yang memberi pertolongan.... Aku sangat terharu.....


Semasa berjalan menuju ke ofis, mulut ku zikir Allah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Jami', Ya Somad.....

Terima kasih Ya Allah Engkau Yang Maha Pengasih Penyayang Yang Maha Menyatukan dan Yang Maha Tempat Bergantung, Engkau Ya Wahhab...... membawa alat Mu untuk menolong ku.....

Habis discuss.... terus aku ke usrah..... terima kasih Ya Rabb..... segala masalah anda akan diberi pertolongan oleh Ya Wahhab..... tak perlu cari makhlukNya..... sucikan hati, pujiNya, menghina diri kepadaNya, insyaAllah Allah Ya Wahhab alan bantu dari apa segi pun....

Usrah
aku tak tahu topik apa kerana aku lambat? tapi bila aku masuk je, aku dengan tugas kita sebagai hamba ialah memuji Allah..... Rasulullah saw, selalu berpesan kalau nak buat apa pun mulakan dengan Bismillahhirohmanirrohim...... (itu adalah pujian untuk Allah)...... Allah Ya Rahman Ya Rahim.....

Tips Untuk Tahu Apa Yang Kita Buat Betul atau Salah
adalah bermula dari hati, hati yang bersih dan suci, Allah akan aturkan kepada perkara yang betul yang penting sucikan hati, Allahumma Ya Affu, Ya Ghoffar, Ya Tawwab, Ya Quddus, Ya Jalil..... zikir Allah Ya Nuur Ya Haadi Ya Haq.... tanya Allah sebelum buat sesuatu, kerana akal kita yang cetak, Allah Ya Alim Yang Maha Mengetahui samada apa yang kita buat atau betul.... kita sealu fikir kita yang hebat, kitalah perancang terbaik, tapi kadang-kala kita lupa nak discuss dengan Allah dahulu sebelum merancang dan berbuat sesuatu.....
Bismillah
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
A001
Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang;

A002
Dan bulan apabila ia mengiringinya;

A003
Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata;

A004
Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita),

A005
Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh - yang melambangkan kekuasaanNya);

A006
Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya);

A007
Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya);

A008
Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertaqwa; -

A009
Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan),

A010
Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat).

A011
(Ingatlah), kaum Thamud telah mendustakan (Rasulnya) dengan sebab perbuatan derhaka mereka yang melampaui batas;

A012
Ketika orang yang paling jahat di antara mereka menerima perintah dari mereka (supaya membunuh unta yang menjadi mukjizat),

A013
Maka berkatalah Rasul Allah (Nabi Soleh) kepada mereka: " (Janganlah kamu ganggu) unta betina dari Allah itu, dan (janganlah kamu menyekatnya daripada mendapat) air minumnya (supaya kamu tidak ditimpa azab)!"

A014
(Setelah Nabi Soleh memberi amaran) lalu mereka mendustakannya serta menyembelih unta itu. Dengan sebab dosa mereka, maka Tuhan menimpakan mereka dengan azab yang membinasakan serta Ia meratakan azab itu meliputi mereka (sehingga punah-ranah semuanya).


A015
Dan Allah tidak hiraukan kesudahan (mereka) yang demikian, (kerana itu adalah balasan yang adil).

Ayuh sabahat yang dikasihi, sama-sama kita discuss dan tanya dengan Allah terlebih dahulu sebelum merancang dan berbuat sesuatu.... yang penting sucikan hati kita dari dunia, harta benda, nafsu, dan sebagainya..... InsyaaAllah, Allah akan beri petunjuk yang terbaik....


Percayalah rezeki dan kekayaan itu milik Allah Ya Razzaq, Ya Ghoni, Ya Mughni,,,,, mintalah dengan Dia bukan, dari usaha kita..... kerana usaha kita itu adalah daya Allah swt....


puji Allah dapat rezeki melimpah dan rezeki itu diperjuangkan kepada aagamaNya sepertimana Abdul Rahman bin Auf dan Siti Khadijah a.s..... anda mesti mampu!!! InsyaaAllah.... jika hati terhijab dengan dunia, ilmu kefasikan yang diperolehi sepertimana surah As Syam di atas.....




1 comment:

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.