KPI Dunia VS KPI Akhirat

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualikum.... 

Salam sayang buat semua readers....

Hari ni saya dapat panggilan dengan tawaran dunia.... kata saya "saya tak mahu tawaran tersebut, dan saya nak cancel".... katanya rekod saya baik, kalau saya cancel, akan datang belum tentu dapat tawaran tersebut!....

ermmmm...... dunia oooo dunia......

Saya selalu mohon supaya jangan lah saya dialpakan dengan dunia....
saya tak kisah saya tak dapat dunia, saya lagi takut kerana akhirat saya belum tentu saya dapat..... sesungguhnya saya hambaNya yang lemah lagi tidak berdaya, jangan la butakan hati saya dengan dunia yang tidak sampai ke mana pun....

Dengan nada yang sebelumnya saya berkeras tak mahu, seterusnya bertukar lembut, saya akan bincangkan kemudian.....  PR sesama makhluk juga mahu dijaga....

KPI Dunia VS KPI Akhirat
Mereka ada KPI dunia yang harus dicapai!!!
saya faham dan arif!!!
Sudah tentu tidak mahu pelanggang lari.....
Mereka mungkin berharap supaya setiap pelanggang tidak melepasankan peluang keemasan tersebut! Kejar dan mahu kejar KPI dunia.... Disogokkan dengan kemewahan dunia! Shooping dan sebagainya.... Sebagai wanita, perempuan, memang sesuatu yang melemahkan.... saya senyum, dari minggu lepas lagi saya senyum bila disogokkan dengan shooping dan sebagainya..... hehehe..... Kalau ku bangkang dan saya cakap saya tak suka shopping, mahu tak percaya, giler ke apa perempuan tak suka shopping.... 

Ini juga salah satu KPI dunia, nafsu nak makan itu dan ini, tapi ikan ini Allah Ya Razzaq datangkan dari jiran belakang rumah ku.... Terima kasih,,,, murahkan rezekinya, Allah Ya Fattah Ya Razzaq

Shooping itu adakah termasuk dalam KPI akhirat! Sudah tentu tidak..... Yang pandai menjawab dan cuba menjawa...... duit ada apa lagi mahu lepaskan peluang..... shopping la lagi hidup, hidup cuma sekali...... Itu bagi ku masa belajar, remaja dulu.... betul! Sekarang bila dah kerja berkerluarga, no more shopping, dan sejak mula ku kenal Asmaul Husna Allah.... rasa something wrong..... husband aku selalu merungut dengan aku bila ajak pergi shopping nak have fun, muka aku selalu masam, muncung jer..... fikiran langsung tak fokus.... Betul la tu...... satunya memang tak ada budget...... satunya aku dah rasa mula takut nak shopping kerana iman aku masih lemah dan lemah selemahnya.....

Kadang-kala, diri ku yang alpa juga lemah dengan KPI akhirat yang tidak selalu achieve.... duk hanya ingat nak achieve KPI dunia sehingga lupa KPI akhirat... Dak gitu.... 

Apa itu KPI Akhirat?
Yang ni tepuk dada tanya iman! Iman ku sendiri masih lemah dan banyak kena bimbing..... 

Konklusi
Tak apa aku lepaskan dunia! 
Janji aku tidak alpa!
Kerana ku tahu, Iman ku lemah!

"Ya Allah, Ya Hafiz Ya Muhaimin, lindungilah aku, pagarilah dan jagalah aku dari hawa nafsu, bisikan syaitan dan berhala dunia"

1 comment:

  1. amboi gambo... memang buat kecur liur taw!

    Salam perkenalan dari saya, Zaleha Awaluddin

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED