Mula sedar Allah Ya Baari Mengatur Hidupnya

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah... hari penuh energy....

Tapi energy terbantut  dengan masalah member ku sayang ada lagi kes pecah rumahnya.

Dah reda marahnya hari tu baru ku cakap semua Allah Ya Baari aturkan..  ye la masa duk marah dan geram rumah kena pecah  jiran sebelah menyebelah pun kena marah....

Dan tadi dia call dia sedar semua yang terjadi  ada RahmatNya... kejadian 4 bulan yang lepas dengan kerugian 100k lebih dengan kereta yang hilang digantikan dengan senyuman... Satu lagi barang yang dia sayang adalah TV LEDnya yang sebesar alam 65inch.... dah macam aku besarnya orang dalam tv tu... Macam tu la member ku sayang terima dengan readha... tv baharu yang lebih kecil digantikannya.... hukkk... jiran duk sangka dia pindah rumah maklum la encik husbandnya kerja di Lumut. Yang lawaknya, barang koleksi kristalnya juga disapu sekali... Pencuri tau kot barang kristal tu mahal... Habis barang kesayangannya.... nasib baik barang kemas dan duit dia tak simpan di rumah.... 

Katanya dah dapat kereta baharu.... Allhamdulillah. Aku dah cakap cuba tenang readha buat Tahajut malam dan solat hajat... walaupun keretanya dah jumpa tapi dia trade in  dan ambil yang baharu yang lebih murah... hutang  pun sikit... dia mula bersa dirinya kerdil, mungkin selama ni duk berlanja sesuka hati mengikut hawa nafsu, sekali Allah kata "Kun Fa Ya Kun" hampir nak licin juga la rumahnya....

Dia sedar rahsia Allah siapa yang tahu penuh dengan secret....

Allhamdulillah... Dia mula percaya Allah Ya Baari  yang menyusun  mengatur  segalanya  kejadian... dek untuk menguji imannya.... 

Ketenangan  dapat dicari bila bangun malam katanya. Insaf diri dan tidak mahu mengalahkan keluarga serta jiran-jirannya.

Membuang rasa malu dan segan pergi mohon maaf kepada jiran-jirannya dan keluarga yang lain...

You memang the best kawan.... nak aku marah dulu baru nak sedar ke... hahaha... Sori la yer dengan mu meme aku kasar....

Aku meme tak kisah kalu mu maroh ko aku duk ngepek....

1 comment:

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.