Spss Aku Harus Mencintai

Bismilahirrohmanirrohim

Assalamualaikum.... salam blogging semua.... Ahad yang indah, aku masuk ofis seperti biasa la.... hari bekerja di Kedahkan.... ditemani anak dan suami walaupun dorang tu dek berdengkur kat bilik ofis ni.... hahaha.... 

Berbalaik pada tajuk, aku dah ada semangat kembali untuk mencintai spss ni... kalau sebelum ni aku nak guna nak key in pun tak tahu kat entry ni... Allhamdulillah bila dah selesai kes hilang ingatan aku kat sini.... aku dah boleh mula semula next next next step for my research... 


Spss ni memang aku takut nak guna software ni. 


Bukan takut apa mata aku juling tengok nombor, bila dah juling terus masuk ke kepala, otak mentafsirkan, neuron-neuron otak aku berserabut membuatkan aku pening.... memang otak kiri aku fail bab nombor ni.... 

Doug Hall mengatakan, dominasi kerja otak orang mempengaruhi kepribadian :

Si otak kanan : humoris, simple, menyenangkan, boros, lebih percaya intuisi, berantakan-kacau, ede = ekspresi diri, lebih memilih perasaan sebagai solusi masalah, suka bertualang, bermimpi besar, tukang sorak, “pelanggar aturan”, bebas, spontan.

Si otak kiri : serius, rumit, membosankan, hemat, lebih percayai fakta, rapi-terorganisir, ide = profitabilitas, lebih memilih keilmuan, hati-hati, berpengetahuan umum, pendukung diam, pembuat aturan, konservatif, mudah ditebak. 


Dalam mengatasi dan menstabilkan semula otak kiri dan kanan tu, perkara utama adalah keyakinan diri untuk mencuba. Sebelum ni dalam research danlatihan ilmiah aku gunakan analisis isi kandungan bermain dengan simbolism dalam filem.... bila aku masuk ke tahap baharu ni aku decide nak kaji tentang audien yang menonton filem... oleh itu aku putuskan untuk gunakan survey method dalam kuantitatif. Allhamdulillah rasa takut dengan nombor dapat aku atasi sedikit demi sedikit.... so apa lagi kita masuk tahap seterunya "fall in love" hahaha...

good luck tuk u all gak bagi menuetralkan otak kanan dan kiri anda,,,,

No comments:

Post a Comment

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED