Kek dan Puding Aidilfitri

Edisi raya lum habis update... memandangkan balik kampung kali ni saya tak beli kuih raya atau biskut raya,,, hanya kek dan puding yang disediakan....

No Biskut Raya
bukan apa... papa dah pesan awal-awal sebelum Ramadhan lagi tak payah beli biskut raya... saya memang betul-betul tak prepare coz duk kena bebel kat papa coz tak habis makan kat rumah papa and mie saya... tuk rumah mertua pun saya tak prepare, sebabkan budget raya saya tahun ni memang tak seberapa kan... 
kesiannn kami...

tapi bila balik rumah saya tu mie say duk cari gak la biskut raya. biasa saya bawa balik dan adik, adik ipar saya juga banyak bawa balik. Saya cakap saya tak prepare tapi ada tempah satu jenis sehari nak raya saya p ambik dengan kawan saya biskut cheese tart. Bila saya tengok kat kat dapur saya terjumpa biskut raya tahun lepas. Elok jer mak saya simpan dalam peti. Alamak.... anak saya nak makan saya cakap tak payah ler,,,, biskut yang adik saya bawa balik Aidilfitri tahun lalu, belum habis lagi rupanya.

Sebab tu la papa saya duk bising.... saya memang tak prepare. Sehari nak raya saya ada beli dua jenis kek. Velvet cake dan Mocha cake... aduhaii... tak ada rezeki punya pasal pagi raya bila buka kek tu dah berbuih masam... saya memang terlupa nak masukkan dalam peti ais.... kang dah kena bising dengan husband..... tapi mie saya memang dia nak ler tengok meja dia penuh dengan biskut raya walaupun biskut tahun lepas pun lum habis... orang perempuan punyai perangaikannnn....


Bab kek dan biskut raya, bukan menu utama pun.... menu utama kami di pagi raya nasi dagang.... bermacam lauk pauk... biskut raya kek, tapai, ketupat orang tak jamah pun... Tengok Sini... dah kenyang kena menu utama nak jamah yang lain pun dah hiling kepala.... 

Disebabkan saya tak bawa balik biskut raya mak saya buat kek buah di atas tu... ok la tu kan... bukannya tak ada makanan... banyak tak habis nak makan....


Saya pun apa lagi dengan bahan-bahan kek coklat yang saya bawa balik dari Kedah terus ler membuat kek coklat dah puding roti....


Puding roti tu saya taburkan kurma di atas memandangkan tak ada kismis... saya tengok rumah mie saya ada dua balang kurma... haduiiii... bila la nak habis tu,,,, mak saya cakap habisssss!!! papa saya cuma mendengus,,,,, hihihi....   

buat kek cepat habis tak gitu....

ps: bukan kedekut tak nak beli tapi lagi baik dari membazir....



No comments

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.