Enter your keyword

Tuesday, October 8, 2013

Adakah Kita Mandi Tak Basah Duduk Tak Senang Teringatkan Cinta Hati?

By On 1:58:00 PM
allhmadulillah....

saya hina sangat kerana banyaknyer dosa diri.... pa bila keluar rumah pagi tadi terus saya mencari tempat untuk bermunajat seketika, bersendirian kadang kala lebih baik walaupun sekejap menenangkan jiwa mencipta kan rindu untuk Nya...

allhamdulillah... tenang rasanya, daifnya diri, sesungguhnya Dia sentiasa sayang pada kita walaupun banyak mana dosa kita... ntah akan terampun atau tidak... sedup udaraNya dengan rasa kerdilnya diri.... kerna kasihnya Dia meminjamkan untuk kita... namun diri ini sering alpa padaNya... astagfirullahallazim....

bila melangkah masuk ke perpustakaan suratkhabar menjadi pilihan mengisi ilmu pagi...


tertarik saya pada tajuk ini... "Makrifatullah perisa ibadah".... jika kita kenal pencipta kita maka kita akan cinta, kasih dan sayang pada Nya... walaupun sedetik berpisah rindu teramat kita padaNya... adakah kita sebegitu? adakah kita betul-betul  kenal pencipta kita???

Tulisan daripada saudara Umar Mohammad Noor ini amat menyentuh hati saya! saya jahil rasanya... perlu banyak kenal Dia? untuk mengenali Dia dua perkara harus dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh solat dan membaca Al-quran... solat untuk kita sentiasa bercakap denganNya dan membaca Al-quran untuk supaya Allah sentiasa berbicara dengan kita!

sesuatu yang tertarik pada saya iaitu petikan :

"sesungguhnya kelazatan, kegembiraan, kenikmatan dan kebahagiaan yang tidak mungkin digambarkan dengan kata-kata hanya apabila kita mengenal Allah, mentauhidkan Nya dan beriman kepada Nya".

namun sayang, syaitan menyibukkan manusia daripada mendapat hajat asasi ini. Setiap hari minda dan hati manusia selalu ingatkan harta, takhta dan wanita....

Rasullullah bersabda:
"Allah membuatku mencintai wewangian dan wanita dan kebahagiaan aku rasai apabila tengah melakukan solat" (riwayat Al-Nasai).

sangat menyentuh kalbu ini.... semoga apa yang kita rasa pada manusia seharusnya dirasanya untuk Allah swt terlebih dahulu....

semoga Allah berkenan memberi hidayah kepada kita dan hidup bersamaNya... aaminn...

Sunday, October 6, 2013

Motivasi Kebendaan

By On 4:18:00 PM
ada yang bertanya apa kereta idaman saya?
saya tak tahu nak jawab tuk masa sekarang
bukan tak ada! ada! tapi tak tahu nak menyebutnya
bukan tak tahu nama
terfikir layak ke untuk dipinjamkan semua itu
o... patut la takat ini hidup awak tak ada keinginan dan motivasi!!!

google search

namun, saya bersyukur dengan apa yang saya ada walaupun buruk
ada yang menegurnya itu ini serba keburukan dah rosak dah bocor kereta saya tu
tapi itu yang saya ada
boleh bawa saya ke library dan ke universiti saya pun
saya bersyukur
boleh bawa saya dan keluarga sampai ke kampung dengan selamat 

Allhamdulillah saya bersyukur, walaupun dah beberapa kali buat hal di grik, jeli
Allhamdulillah trima kasih Ya Rabb
melindungi kami
Cukup la saya dapat meneruskan pelajaran saya
walaupun saya tak sesempurna orang lain
walaupun saya dikritik dan dihina bagai

saya kisah dalam syukur
saya sedar semua itu buat kan saya insaf
meterial rupanya mengukur bagi sesetengah orang
apa yang saya ada hanya dipinjamkan sahaja

Allhamdulllah Dia sudi meminjamkan semua itu kepada saya
bila balik raya saudara mara tanya bila nak tukar kereta
kreta tu dah rosak!
kawan pula mengintai di mana kereta saya, kereta baru kot dah lama tak jumpa kan
ooooo.... masih kereta itu kah 
dah 13 tahun lamanya kereta tu
erm.... itu la rezeki saya 
dan itulah kenderaan saya mencari rezeki

itu baru bab kereta, belum masuk bab rumah dan jalan-jalan
rumah saya tak sepertimana rumah orang lain
tapi itu la rumah untuk kami sekeuarga berteduh... 
terima kasih
walaupun bocor sana sini, musim banjir, banjr la rumah saya
nak baiki atapnya belum daya rasanya
namun, di dalamnya hati kami bersatu
bermunajat bersyukur

jalan-jalan?
adik bersungut saya belum pernah pergi rumahnya
belum ada kesempatan dan rezeki saya sampai ke sana
nak pergi dengan kereta saya?
merentasi utara selatan?
tak sampai rasanya...
in shaa Allah tiba masanya sampai jua

saya buka kedekut
ramai saudara mara ingat saya kedekut berkira
tak tahu la daif sangat agaknya kami ni
saya pasrah redha 
saya Dia yang maha mengetahui sealanya

kenapa meterial menjadi ukuran
saya bingung
tapi semua itu membuatkan saya banyak bersyukur dan terus bersyukur
walaupun saya tidak seperti mereka yang mewah
kerana itu semua bukan milik saya
semuanya pinjaman semata saya sedar

Terima kasih Ya Rabb
saya tahu Dia maha pengasih dan penyayang
banyak mana dosa saya Dia tetap tolong saya dan sudi pinjamkan saya segalanya....

dan apa lagi yang saya nak
semua saya dah ada!
walaupun tak cantik

Allhamduillah.... Allhamdulillah...
felling happy
:)





Ikan Patin Saya vs Sotong En Suami

By On 2:30:00 PM
Dah aktiviti dah lama plan ngn en daddy nak pergi nat pasar Kodiang hari Sabtu....

Allhamdulillah, setelah sekian lama berniat sampai juga ke sana walupun berhujanan,,,,

dari rumah saya 24 km ikut hway Kedah Perlis.... ikut jalan lama 17 km...

disebabkan kehujanan saya malas nak turu, en daddy pergi la,,, tak kisah la beli lauk apa. saya tunggu di dalam kereta bersama anak-anak.

tak lama kemudian, en daddy balik dia kata suruh saya pergi la... tak tahu nak beli apa, beli sotong jer dengan kuih muih...

apa lagi kalau mom yang pergi beli bermacam-macam ler beli.... ikan, sayur....????

bila sampai rumah saya ingatkan saya beli ikan yang biasa saya beli rupanya en daddy kata ni ikan patin... alahai mana saya tau, saya pun main belasah tak tanya jurujual tu...

tak apa la ikan apa pun, janji rezeki apa pun saya masak dan makan... en daddy la la cerewet sangat...
Allhamdulillah... terima kasih ya Rabb...

sotong dan ikan patin jadi la....

ikan patin masak lemak

sambal sotong 
Allhamdulillah....


Friday, October 4, 2013

Hello Burger

By On 3:19:00 PM
Bismillahhirohmanirrohim...

assalamualaikum... salam Jumaat semua....

mood malas masak kalau hari bekerja, walaupun kelmarin tak masuk library... kakak tak berapa sihat batu dan selsema...

bawa dia pergi check up di puat kesihatan universiti...

malam.....


kami layan hello burger lagi sementara duk promosi tu..



allhamdulillah... banyak kakak makan...
semoga mereka di luar juga dapat yang kami dapat....
terima kasih ya rabb

aaaminnn

Wednesday, October 2, 2013

Allhamdulillah... HP latop

By On 10:20:00 PM
Bismillahirrohmanirrohim... assalamualaikum semua dan salam sayang...

Kelmarin mula minggu kebudayaan di uni saya... dikesempatan itu saya dan keuarga mengunjungi ke sana. Ada gerai jualan dan pameran IT...

Bila duk tengok latop di gerai IT hati mula berkenan pada HP brand... bincang dengan en daddy dan harga yang berpatutan dan pakej yang menarik, saya setuju untuk membelinya....

Allhamdulillah terima kasih yaRabb meminjamkan saya latop HP ini...

Kenapa HP?

erm... spec yang menarik walaupun saya pilih i5 rasanya memadai dengan saya nak buat kerja research saya kalau nak dibandingkang i7 lagi puas hati la kan... memandangkan budget juga dngan harga RM1945 6 gib selepas ditambah dibandingan i7 lebih RM400...



cukup la tuk saya buat masa sekarang ni....

warna ada tiga jenis silver, merah gelap dan putih....

dan saya memilh putih!

Putih??? cepat kotor tu... its ok...


salegirl tu suggest saya ambil merah, kata dia "nak cantik atau nak tahan lama" tak apa la saya pilih cantik la... en daddy kata sekarang latop tak tahan lama 3 tahun lagi yan lain...

depend to our opinion kan...

apa pun syukur Allhmadulllah....



Popular

Follow by Email