Enter your keyword

Wednesday, May 29, 2013

Profil kesihatan 2013-result

By On 12:39:00 AM

Allhamdulillah....

Kelmarin saya pergi ambil result kesihatan saya... syukur semua ok kolestrol, sugar, bmi tanpa sebarang masalah penyakit.... allhamdulillah...

Yang buat saya risau skit mata saya semakin rabun... kena check mata ler nampak gayanyer...

Setiap tahun pusat perubatan di ofis saya buat pemeriksaan umtuk staf dan keluarga. Bagi umur bawah 40 tahun disarankan buat pemeriksaan sekali setahun dan bagi umur 40 tahun ke atas 6 bulan sekali....

Tapi ini adalah kali pertama saya dan en daddy buat pemeriksaaan kesihatan.. en daddy high bmi dan kolestrol. Kena turunkan berat badan jaga makan kurangkan kolestrol...

erm... skang kena masak masakan kurang lemak dan pilih makanan kurang kolestrol.... baik cegah dari bahaya kan kan...

Thursday, May 23, 2013

Profil kesihatan 2013

By On 12:48:00 PM

Allhamdulillah...

Pagi pagi bersiap ke pusat kesihatan uni tuk check up kesihatan ku dan en daddy.. resilt akan dapat pafa hari isnin depan... apa yang masalah penglihatan ku semakin rabun... huhu... kena p check tu...

Agar-agar kastad jelly

By On 12:32:00 PM

Puding kakak amani.... allhamdulillah... balik dari ofis isnin lalu singgah kat pasaraya belikan bahan tuk puding kakak....

Tadaaaa.... pandai kakak tolong mama....

Bubur kacang hijau

By On 12:28:00 PM

Makan malam dengan bubur kacang hijau + roti.... kena lak kopi hitam menawan... layan...

Friday, May 10, 2013

5 Mei 2013 part 2

By On 8:22:00 AM
Allhamdulillah.... syukur saya masih ada tubuh badan yang sihat ini... jom amalkan minum air suam dengan sesudu madu setiap pagi...


Nak sambung entry di bawah, 5 Mei part 2. Petang tu saya masak kek marble simple dimple... al maklum dah lama tak masak kek ni... nak test ovan baru mak sama... huhu....

Bila dah siap tadaaaaa


Bila potong makan potong makan bagi kat makcik sama.... encik daddy suh tengok saya pun pun ada something kat kek tu.... kalu la u all perasan...



Subhanallah... Dia sentiasa ingat kat kita.... teringat kembali saya pada hamba Allah pagi tadi... 5 Mei 2013 akan saya ingat dan kenang... mungkin anda semua ada makna disebalik 5 Mei selain hari memangkah undi....


5 Mei 2013

By On 6:50:00 AM
Assalamualaikum... selamat pagi yang dah bangun...

Dah berapa hari saya simpan cerita ini... mesti semua ingatkan tarikh 5 bulan 5 2013 yang boleh mengundi tu duk tunjuk jari kat fb... hehe... tapi tarikh tu ada satu peristiwa yang membuatkan saya insaf syukur kenal erti manusia belajar erti hidup...

Mesti pagi 5 Mei tu yang boleh mengundi tak sabar nak pergi pangkah kan... saya turun rumah dalam pukul 9 pagi. Allhamdulillah saluran saya tak ramai yang beratur... siap je mengundi terus saya kembali ke kereta encik daddy dan anak anak duk menunggu... sambil tu encik daddy suruh saya pergi dekat booth satu parti politik ni minta payung dari jauh nampak dorang duk bagi bagikan payung.... terus saya ke sana dengan lemah dan lembut saya minta dengan seorang wanita petugas di situ.... wanita tersebut kemudiannya bgtau pada lelaki di belakang saya minta payung.... lelaki tersebut terus bertanya pada saya  peraih undi ke... saya yang bengap tak tahu apa itu peraih undi terus cakap ya saya dah mengundi.... tak boleh ni untuk peraih undi saja... mari sorang mengaku peraih undi mari sorang mengaku peraih undi. Kalau peraih undi duk berhimpun depan sana nanti kami bagi... saya tengok orang yang duk depagan pagar dan depan juga jereta saya semua duk pegang payung... susahnya saya nak payung tu... saya cakap saya dah mengundi ni kalau tak percaya check la nama... lelaki tu terus membebel muka saya dah rasa semacam... saya terus berlalu dengan perasaan hiba... hinanya rasa macam diperbudakkan...

Masuk kereta saya cerita pada encik daddy... tak apa la bukan saya sangat perlu cuma untuk koleksi.... its ok... bukan rezeki... Allhamdulillah.... then saya suruh encik daddy singgah kat atm...

Saya ada date dengan encik atm... hehe... bila dah habis dating dangan encik atm tu masuk kereta saya tengok encik daddy termenung... ??? saya tengok apa yang dia tengok... seorang fakir miskin kat depan tu... encik daddy cakap namoak dia datang dan ambil minuman kat situ minum... tak tahu air tu dia punya atau dia ambil yang orang letak jat situ... sambil mulutnya menyebut sesuatu... saya dia berzikir tu... terus buka wallet alamak tak ada duit kecil.... encik daddy pulak selak wallet dia tak ada juga duit kecil... saya cuma ada seringgit dan 50 hinggit. En daddy ambil seringgit saya bawa bagi padanya... saya tengok dia menadah tangan berdoa..

Ya allah memang ujian kau duga aku ni... encik daddy kata ni la dugaaan kita datang bila tak ada duit kecil... aku rasa kesal sdih terus berdoa dan berdoa padanya... bila berlalu menang tak sedap hati radanya... jom la daddy kita pergi beli makan kat dia... pusing cari kedai yang buka...  sebelum tu aku singgah dulu rumah jiran ada keje skit. Dalam hati memang duk ingat fakir tu... bila lalu kot rumah nampak makcik kami behenti tumpangkan dia pergi mengundi coz kami nak lalu ikut situ juga... saya beli nasi kuih air harap dia masih ada di situ... bila sampai fakir tu dah tiada. Tak de rezeki dia... kesalnyer terasa sampai ke hari ini... berdoa saya padanya semoga ada insan lain yang sudi bantu dia...

Kalau la masa berkempen meraih undi tu ada insan yang perihatin nasib fakir miskin seperti dia alangkah banyaknya pahala.... apa yang saya alami pihak politik ni banyak berikan duit pada pihak yang salah... ada orang susah di ksmpung yang lebih memerlukan tidak dapat merasa kegembiraan...

Kenapa saya buta pada duit walaupun seringgit... sedih rasa kerana sedikit duit berebut tinggal solat dan sebagainya nak tunggu tok wakil datang bagi duit... alahai.... pengajaran untuk diri yang hina lagi jahil ini juga.... butanya pintu hati kita ni bila nampak duit kan... tak tahu la kenapa bila jiwa dikaburi dengan dunia lupa Allah.... semoga diperkuat dan diperkukuhkan iman kita tidak dikaburi dengan meterial duniawi.... biar la disisi manusia kita miskin dan hina jangan hina di sisi Allah....


Popular

Follow by Email