Penang, Penang, Penang -----> Rumah Sewa

Allhamdulillah....

Sejak bergelar pelajar semula ni, hidup saya kelam kelibut skit berulang alik ke Penang.... hari Isnin saya ke sana, dengan kejadiaan yang tak dijangkan berlaku, huwrrrggghhh, nak nangis time tu tapi sabar je... hari Selasa pergi lagi, then petang juga balik Kedah.... Relex kat rumah dua hari Rabu, Khamis then Jumaat kelmarin saya kembali lagi ke sana.... kali ni, tuk tengok rumah sewa..... Allhamdulillah, saya dah dapat rumah sewa berdekatan juga dengan USM senang saya nak ulang-alik ke school nanti.... 


Allhamdulillah Dapat Owner Muslim
Syukur sangat padaNya mempermudahkan segala urusan saya, dapat owner rumah pun Islam Melayu sama keje di Usm. Hari Khamis, bila kawan saya sms nombor telefon tu, saya kat ofis UUM bersama anak beranak saya setia di sisi... terus saya call, nekat macamana pun saya akan ambil ruman husband akan dah ni, walaupun tak tahu siapa owner yang pasti saya berurusan dengan agen yang sebelum ni saya elakkan. Janji hari Jumaat yaitu kelmarin saya datang tengok rumah. 

Tiba Masa Yang Dijanjikan
Memang janji ditepati dengan masa yang sama dijanjikan agen call saya, saya mana saya dah agak dari jauh gerangannya.... bila dia bawa kami 4 beranak naik ke apartment tu tingkat 9, keluar jer pintu lif, saya tengok pintu rumah depan lif terbuka. Dalam hati saya, rumah ni ke? betul rumah tu... masuk jer situ, ada seorang wanita muslim dalam lingkungan umur 50 tahun, lalu saya menyapa, "akak, owner rumah ni ke"? dia menjawab "ya"... Allhamdulillah, dapat owner sesama agama.... Banyak kami bualkan...

Pembayaran Rumah dan Agen
Last, bincang pasal bayaran macamana dan diposit semua.... Bila en daddy berbincang dengan agen tu, saya kat sebelah bincang dengan kakak owner tu.... Dia kata "kenapa ambil agen" saya tak tahu, kawan saya yang bagi no, terus saya contact, kawan saya amabil kat mudah.com...

Habis perbincangan semua, saya setuju serahkan duit booking pada akak owner, sebelum tu saya kena kembali ke USM dan ikut akak owner dia juga perlu masuk kerja....

Bayaran Untuk Agen Mengikut Harga Rumah Sewa
Saya ke ofis akak owner, serahkan duit booking.... sempat lagi kami sambung bincang tasal agen tu. Akak owner cakap, dia tak pernah ambil agen, agen tu yang call dia  nak carikan penyewa, Ni first time akak sewakan rumah ada egen. Sebelum ni dah dua rumah akak sewakan tak pernah jadi macam ni. 

Kiraan Agen
Harga rumah sewa kami RM600, agen minta daripada kami (penyewa) RM300, dan agen juga minta daripada owner RM300... total agen dapat RM600. Rupanyer, macam tu calculation agen ni, kalau rumah tu harga sewa RM1000 sebulan, agen akan ambil RM500 dari penyewa dan RM500 dari owner... fuhhhh... banyak tu, bayangkan sebulan agen tu dapat lebih dari 1 rumah, dan rumah kat Penang mana ada yang murah-murah...

Apapun, saya sangat puas hati dengan rumah tu, halal jer la hal agen tu rezeki dia nak buat camana kan... Kami dapat rumah dan owner yang ok ni, lagi bersyukur...

Nak pesan juga pada rakan-rakan, sahabat berhati-hati pilih rumah dan owner takut ditipukan...



11 comments:

  1. mgkin agen tu cari side income dgn cara tu kot kak..
    hahhaa..

    susah jugak cari umah sewa ni kan..

    ReplyDelete
  2. owh susah jg ea..tp tulh manusia nk senang untung atas angin tak fikir pasal lain dah.

    ReplyDelete
  3. jom nak jadi agen rumah la pulak.kayo den ..hihi

    ReplyDelete
  4. salam pn sheila
    boleh tak tlg beritahu kalau2 ada rumah kosong dlm rm 400 kebawah .dikawasan berhampiran usm.anak saya nak bekerja disana. kami dari jb.
    terima kasih

    no saya 0197276261
    emel
    fuza59@gmail.com

    minta tlg sgt2.....

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum Pn. Shiela
    sy nk mntk tlg puan
    blh x klu puan bg cntact num. owner rmh puan sbb sy sdg mncari rmh sewa area dkt usm y owner die mlayu..
    klu xkberatan blh hubungi sy asap
    014 5277091
    thanx

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Nk cari umh gak ni..kt penang...klu ada nk yg dkt2 GH...

    ReplyDelete
  8. Salam...nk cari umh sewa gak ni...klu bleh dkt2 GH..RM400 below

    ReplyDelete
  9. salam saya mencari rumah sewa area sg ara,teluk kumbar,bayan lepas... pm me 016 2665774 salahudin rm 400-rm550

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.