Enter your keyword

Tuesday, October 23, 2012

Mesej Potong Kredit Ku....

By On 8:46:00 PM
assalamualaikum... salam sayang semua....

sejak berpantang ni ps ada satu hal nak kongsi sama... pasal mesej kat hp... baru ps perasan mesej tu telah 'memotong' kredit ps...

mesej tu dari 36644... bila masuk je mesej tu, tertera 'message cannot be displayed', tapi kredit leb ps kena potong 2 hinggit lebih... tiap hari dapat mesej tu... habis ler kredit... hancus tul...

awas k dengan mesej tu, dulu pun ps selalu dapat mesej tu tapi tak kena potong kredit tapi sejak 2 minggu ni masuk je mesej tu kredit terus kena potong....

nasib ler, ps dah nak tukar plan... agaknyer kalau guna nombor sama walaupun line lain, dapat lagi tak mesej tu....



Monday, October 22, 2012

24 Hari Berpantang

By On 3:58:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua...

Proses Berpantang
Hari ni dah masuk 24 hari berpantang... bersalin kali ni lain macam susah sikit berpantang... ps hanya makan nasi ikan haruan... takutnyer nak makan makanan lain... kalau masa czer anak sulong dulu berani lak ps curi makan macam2... tak habis pantang lagi lum sampai 40 hari ps dah belasah laksa... selamba ok jer... tapi kali ni, alahai... takut yang teramat.... mak suh makan sikit lauk ayam pun ps tak makan... 20 berpantang, ps sponsor family makan satey birthday ayah ps... so, makci2, cousin suh makan sebatang satey pun ps takut nak makan... cousin kata masa 20 hari pantang dia dah makan nasi kukus... serius.... kali ni ps memang takut nak makan... sebabkan jahitan luka tu banyak sangat...

Berat Ku
then motivasi nak kususkan badan juga... skang berat ps dah kembali berat asal sebelum pregnant 53 kg... tapi ps nak lagi turun sampai 50 kg then 48 kg sama berat ideal memandangkan ketinggian ps hanya 149 cm jer....

Lambat lak nak turun rasanya, last berat masa sebelum bersalin 64 kg.... dah 11 kg turun... tapi macam berat tu stop jer kat situ... ps makan nasi sekali jer sehari itu pun skit jer... yang lain makan roti dan biskut... huhu...

Baby Zara
Allhamdulillah, baby Zara sangat baik... tak lapar tak nangis... nangis pun bunyi tak bunyi jer suara... Kadang-kadang ps memang biarkan suruh dia nangis kuat sikit, suh buat latihan vokal... hehehe... kalau tak memang dia tak nangis....

20 Sept 2012, baby Zara pun pakai merah putih support TRW


Terima Kasih
ps ucapkan terima sahabat blogger yang ucapkan tahniah untuk kelahiran ini... buat sahabat-sahabat blogger yang menunggu kelahiran baby baru, ps ucapkan semoga selamat hendaknya... InsyaAllah dan dipermudahkan semuanya...


Sunday, October 14, 2012

Pengalaman Bersalin Normal

By On 12:28:00 AM
Assalamualaikum... salam sayang semua....

Sebenarnya, nak jadikan citer ps bersalin awal.... masa check up minggu ke 37 entry ni, betul-betul jadi kenyataan lak... hehehe...

Ikutkan due date 17 Okt nanti... hampir 3 minggu awalnyer.... memula rasa sakit sikit, kejap sakit sikit hari Jumaat 28 Sept tu... tapi ps ingatkan, memang biasala cam tu sakit perut nak memerut agaknyer.... hehehe....

Bila lepas Jumaat tu, en daddy balik makan kat rumah... ps citer kat dia, asyik duk sakit sikit-sikit.... macam memain jer... agaknyer nak bersalin kot... kami buat keputusan ke hospital jitra check up... masa tu time belanjawan kan... memang tak tahu apa la pasal perbentangan tu.... so, bila check up kat hosp jitra tu, misi cakap dah buka jalannya 1 cm.... ps tanya la camana nak bersalin, apa tanda-tanda lagi.... cos masa kencing ps ada turun sikit darah macam lendir... erm.... salah satu katanya tanda tu....

saya nak balik kota bharu la... hish.... jangan balik, awak tak pernah bersalin normal lagi ni... tak tahu cepat ke lambat ke akan bersalin.... boleh lagi sambil sembang duk gelak2 ngan misi tu... hehehe... then giliran en daddy lak tanya nak balik kelantan sempat ke? hishh... tak payah balik la... balik rumah changlun ja.... bila rasa betul-betul sakit macam saya cakap tu, terus pergi hosp. alor setar... en daddy tanya pergi hosp. kangar boleh tak... kalau sini baik pergi hosp alor setar.... misi tambah, ermmm... nie boleh gelak-gelak lagi, ok lagi ni, kalau dah sakit betul dah tak boleh gelak.... nak marah jer... hehe... ye ke misi???

kami balik rumah changlun, dalam perjalanan nak balik telefon mak ps... mak cakap ayah keje lagi ni lum siap.... malam nanti siap terus nak bertolak ke kedah.... hish... malam2 atas bukit grik tu risau, tak yah la datang malam ni... datang esok je, lepas subuh.... lagi pun tak tahu bila nak bersalin ni, sakit main2 jer... hehe

sampai rumah kat changlun dah 6 lebih.... sempat le ps mengemas rumah yang berselerak... hehehe... hilang lak rasa sakit tu.... mak call lagi... nak bertolak gak malam tu, nanti ayah siap buat keje... alahai, risau lak jadinya.... dah la ayah tak rehat lagi tu...

mangrib, mak call lagi en daddy angkat, ps solat... dia bising, pergi2 hospital la... awal sikit tak apa boleh rehat kat hospital tu... lepas solat nak pergi ni, kat hospital kangar, tak jadi nak pergi alor setar... hospital kangar lagi senang....

tak makan apa, terus pergi, en daddy cakap mak pesan suh makan telur separuh masak... hari tu makan nasi sekali jer... sampai hospital lapar lak pulak... bila check segala bagai buat ve baru buka 2 cm... misi suh rehat kat bilik, masa tu pukul 10.30 malam lebih kurangnya... sempat lagi bersms dengan member cakap ps dah admit... leh lagi gelak walaupun tahan sakit....

kul 11 lebih check ve lagi buka 3 cm... bersiap masuk wad tu, sakit lagi kerap la pulak... misi buh ubat berak cos hari tu ps lum berak lagi... bila siap jer membuang tu, sakit lagi... check ve, dah buka 5 cm... kena masuk LB ni... pergi makan minum dulu... kalau dah masuk sana dah tak boleh makan minum... ps makan lagi baki roti yang ada,... memang lapar sangat cos tadi tak sempat nak makan apa kan.... minum air zam-zam, air selusuh bersiap masuk LB... tinggal la daddy ngn putri butterfly....

pukul 12.30 am ps masuk LB.... bila rmasuk tu, misi, doktor duk sibuk tanya lagi pasal ps nak bersalin normal ni... dorang takit ps tak boleh bersalin normal cos yang sulong tu czer... kata doktor perempuan tu, tak pa kami akan bagi puan bersalin normal.... datang lak doktor laki, nak buku merah ank sulong, mana la ps bawa, tak tahu kena bawa kan... sebelum ni misi check up kt KK pun tak pernah mention.... hadui,,,, duk contradiction ni, dia datang lak cakap memacam,,,, buat tak tahu la... sakit ni lagi teruk... huhuhu

tapi ps suka misi n doktor situ baik2 jaga ps..... mereka memang terangkan satu-satu apa nak buat.... memula doktor dan misi tu explain nak buangkan air kencing then pecahkan air ketuban, then doktor nak tolong bagi baby ke bawah.... ps ok jer buat la doktor asal, senang nak bersalin.... bila sejam tu, terus jer rasa nak berak ke apa semua ada.... memang tanda betul nak bersalin...

pukul 2.30 pagi, ps lahirkan puteri kedua... Allhamdulillah selamat semuanya.... erm.... 2 jam bertarung kat LB tu... bab buangkan uri n jahit menjahit la pulak... ingatkan kejap jer... siap ps bersembang lagi dengan misi masa duk tengah jahit luka ps tu... lamanya rasa.... misi kata lama lagi ni, baru jahit kat belah dalam belah luar belum lagi ni.... lambatnyer.... tak sakit ke? erm... boleh tahan lagi ni.... masa tu boleh tahan la ps ni...

bila hari ke 5 berpantang alahai.... sakitnya tak terhingga kat luka tu... rupanya banyaknyer jahit ps tu.... tak tahu la berapa belas2 kot.... sampai ke belakang en daddy cakap.... nak menahan sakitnya ada hari yang ps menangis la juga....

masa czer dulu memang ps tak rasa apa kan.... dah kena jahit bebanyak ni, baru tahu camana... amekkau... en daddy cakap banyak sangat jahit luka ni, sebab tu la sakit.... memang masa nak push baby tu ps rasa ditorehnya.... tapi steady jer sakit bersalin u lagi rasakan... bila dalam pantang baru rasa betulnya sakit....

serius cakap kalau lepas ni tak mahu rasa sakit macam ni nak czer jer... masa pantang czer dulu, dalm seminggu ps dah boleh buat keje ngadap latop baby kat riba... tapi ni, memang ps kena rehat banyak sangat2... dah masuk hari ke 16 ni, ps tak lagi betul2 sihat, jalan pun still pelan dan careful sangat...

en daddy cakap mesti sebulan gak jahit luka ps ni sembuh... en daddy dah tak de balik kedah, xde orang la nak sapu kan ubat kat luka ps... ps takut nak buat sdiri...

en daddy dh bekalkan ps ikan haruan tuk 2 minggu ni... cukup sampai raya katanya ps makan... erm,.... nasib baik baby ok, tak meragam ke apa... baik sangat... tapi malam jer bila macam melilau2 mata buka, burung hantu.... hehehe...., tapi nasib baik tak nangis....

huh....


sayang baby....


k semua.... ps beransur dulu..


rehat k....


assalamualaikum, selamat malam....


ps: sori sangat tak sempat nak bolgwalking sahabat2 yang jadi follower baru ps.... terima kasih banyak2 k...

:-)






Popular

Follow by Email