Check up 28++ weeks: Baby Breech

Assalamualaikum.... slam ramdhan ke 9.... Allhamdulillah....
Dari semalam, ps puasa sejak 10 malam, coz hari ni kena check up n minum air gula....
Belum pukul 8 pagi ps dah sampai klinik, buat ujian rutin, check air kencing, berat, tekanan darah...
ambil darah, munim air gula... 
then check dengan misi...
Lama menunggu, baru dapat check up kat doktor....
Baby still breech.... ps mula la risaukan... uri normal kat atas....
walaupun 28++ tapi memang ps risau coz putributterfly dulu pun star breech 7 bulan sampai ke 38 minggu lahir.... masa tu memang dah tak boleh nak buat apakan... dah set kepala nak cesarian...
tapi kali ni ps hope sangat baby normal, kalau boleh tak mau cesear....
hope dipermudahkan segalanya...

Apakah kedudukan bayi yang tidak normal???
Kedudukan bayi dalm kandungan tidak normal bila biasanya :

1) Menyonsang ( breech )
2) Menyerong ( tranverse lie )

1) Kandungan menyongsang (breech)...
Kandungan menyongsang biasa berlaku pada peringkat awal mengandung.Tetapi bila siibu telah mengandung sehingga 34 minggu umur kandungan dan masih menyongsang , beliau perlu diperiksa.
Apakah yang menyebabkan kandungan songsang ???
Biasanya disebabkan
1) Bayi premature
2) Uri dibawah (placenta previa)
3) Tulang punggung sempit
4) Kandungan kembar (twin)
5) Banyak air mentuban (polyhdramnios)
6) Sudah mengandung banyak kali
7) Anak cacat dan lain-lain lagi
APAKAH YANG AKAN DILAKUKAN ???
Biasanya seperti berikut :
1) Jalani pemeriksaan mengandung seperti biasa
2) Sahkan bilangan anak
3) Cuba kesan jika anak kemungkinan cacat di dalam
4) Cuba kesan keabnormalan pada organ mengandung seperti uri dlll
5) Jika betul songsang, kenal pasti songsang jenis apa

dan , pada umur mengandung adalah 37 dan 38 minggu
1) Doktor akan periksa tentang faktor risiko seperti bilangan anak sekarang dan sejarah kelahiran dulu
2) Mengira berat kandunganyang lahir dulu
3) Mengira tinggi si ibu
4) Melihat jenis songsang
5) Melakukan pemeriksaan pelvis
Jika didapati ada faktor risiko seperti anak besar, songsang dengan kaki dibawah : siibu akan menjalani pembedahan Caeserean Section pada umur kandungan 38 minggu. Jika difikirkan selamat melahirkan secara melalui vagina, maka boleh lah melalui vagina.
2) KANDUNGAN MENYERONG (tranverse lie)
Jika siibu menghadapi kandungan menyerong, pada peringkat awal adalh seperti diatas.
Namun jika berterusan sehingga 34 minggu, penyebab kandungan menjadi serong akan diperiksa.

APA YANG KAN DILAKUKAN ???
1) Kedudukan songsang akn dipastikan lagi
2) Pastikan tiada kandungan kembar dan air mentuban tidak banyak
3) Buat ultrasound utk sahkan
4) Jika masih songsang pada 37 dan 38 minggu mengandung, siibu mungkin akan dimasukkan ke wad
5) Pakar akan menentukan bila pembedahan Caeserean Section akan dilakukan

Rujukan : http://afiat3000.tripod.com/kandungan_tak_normal.htm

Hari Minggu Ku

Hari Jumaat, memandangkan en hubby cuti pada hari itu tuk minggu lepas, kami pergi untuk scan 4D baby...
tapi kat pusat rawatan tu, xde perkhidmatan untuk hari Jumaat... Hari Sabtu baru ada....
malangnya, en hubby keje kelmarin... so tak dapat ler scan 4D....

Kelmarin, baru  ps full masak tuk berbuka....
masak kari ikan talam masin, sayur bayam, ayam goreng,,,,
yang penting desert puding karemel....
1st time ps masak puding karemel ni... kesian kan....

senget menget ntah ler... baru kali pertama buat... janji jadi n best.... hehe

Salam semua....

13 comments:

  1. hehe..biasa la..first time buat mmg macam tu.sy dah lama x buat, gula karamel tu hangus sket..tu yg buat lain lak.teringin nak makan kan..hehe

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah, lia doakan baby pusing kepala d bawah, amin...

    ReplyDelete
  3. baby songsang yea.harap2 tak ade apa2.

    ReplyDelete
  4. insyaAllah, Pn. sHeiLa...yN doakan baby akan kembali pd kedudukan normal...amin..

    **p/s : doa d waktu berbuka puasa mustajab tau..

    ReplyDelete
  5. rara still x tau baby rara cane lg.

    ReplyDelete
  6. semoga akak selamat bersalin nanti.. due kita lebih kurang je ni kan hehe.. bagus info tu kak baru saya tau.. harap2 saya pon selamat semuanya.. aminn..

    ReplyDelete
  7. mcm2 jgk kedudukan baby ni ye..biasa klu songsang mesti nnt kna scissor.
    mcm best je puding karamel tu..trasa nk bt la..hihihi.lame tka jenguk akak :)

    ReplyDelete
  8. masa sujud tu cuba lama2 sikit InsyaAllah kembali normal nanti.. saya dapat petua ni dari org tua dulu la. Saya cuba tak berhasil sebab twin.satu je songsang

    Bila sorang nu ok lg satu plak memusing heheheh.Apapun cuba la yer

    Pssst... saya dah dapat kad raya.. thanks ye

    ReplyDelete
  9. akak due bila eh?..


    geram tgk puding tu..nak buat asyik delay je.uwaaaaa

    ReplyDelete
  10. insyallah dipermudahkn ye^^

    tk mcm sdp je puding tu^^

    ReplyDelete
  11. saya tak berapa paham sangat bab pregnancy ni..huhu
    apapun, semoga semuanya baik-baik je ye kak..:)

    ReplyDelete
  12. org kata kalu bedah lagi sakit kan... susah nak jaga...

    tp sy xtau lah bedah tu sakit camne.. tp kalu bedah kita pun dah naik risau kan..

    ReplyDelete
  13. apa2 pun saya doakan yg terbaik...

    saya lum scan lagi ni... tp usia kandungan kita lbh kurang je.. nanti sama2 berpantang.. hii

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.