Rentetan anak dan pendidikan....

Rentetan dengan entry tadi.... sejak tahun ni banyak perkara berlaku dalam sekeliling hidup ps, terutama orang-orang terdekat dengan ps... memang rezeki masing-masing... janji ada usaha! parents ps pun bukan orang berpelajaran takat SPM jer tapi mereka mampu berjaya.... usaha, tekun, sabar dalam kerja mereka... The best idol for me! tapi sejak kecil lagi, ps disuruh supaya belajar walaupun dari kecil ps bukan pandai seperti sepupu-sepupu ps yang lain sampai la ke tua ni... hehehe... semua Allah yang aturkan..... sampai sekarang ps tetap berusha belajar untuk membaiki diri ps yang kurang pandai ni.... masa kecik dulu, ps nak beli eraser pun xde duit, takut nak minta dengan mak ayah hinggakan ps ikat getah banyak-banyak kat hujung pensil then erase nak siapkan kerja sekolah....

Berbalik pada cerita tadi tentang pelajaran, pendidikan.... di sebalik hati ps, ps sedikit cemburu (tak baiknyer perasaan ni kan), pada kehidupan mereka.... tak perlu fikir dan usaha banyak nak cari rezeki  walaupun sesuap nasi....

kes pertama : sekolah sampai form 4, lari rumah then kawin.... family x cari, malas nak ambil kisah... tahu-tahu dah nak kawin family laki yang support semua.... bila dah kawin baru ok dengan family perempuan.... dan boleh terima semuanya.... then sekarang family perempuan yang tanggung life mereka.....

kes kedua : baru masuk form 2, tak habis sekolah terus kawin....  dapat baby semua makan minum, bil hospital family yang support.... alahai, memang beruntungnya mereka..... kedua-dua isteri kes pertama dan kedua tidak bekerja.... Rezeki kan! Kita tak nampak rezeki masing-masing.... Ps berdoa agar Allah juga mempermudahkan rezeki kita jua.... Family mereka sayangkan mereka, makan minum semua di rumah family, husband pun masih muda keje kampung, ada keje ada, xde keje xde... apa yang nak dikisahkan semua Allah bagi.... adakah bersyukurnya mereka dengan kesenangan hidup mereka tanpa perlu banyak usaha dapat rezeki....

Kes ketiga : orang Kelantan sekarang tak kira tua muda sekarang ni memang gila bola.... anak-anak x p sekolah ke stadium tengok bola pada malamnya.... mak yah pun tak kisah mereka pun join sama.....(berlaku pada orang terdekat ps), sekali dua ok, setiap kali ada games mesti ponteng sekolah..... erm..... ps tak tahu apa mereka fikir tentang pelajaran..... sebab masa kecik, walaupun ps tak pandai belajar tapi mak ayah ps memang marah ponteng sekolah..... sikit pun mak ayah tak bagi muka.... then takut teramat kena denda dengan cikgu... memang malu dengan sepupu-sepapat yang lain kerana mereka pandai..... orang kata rajin pergi sekolah pun x pandai juga, tapi ps bersykur berkat pergi sekolah, didikan mak ayah ps mula jadi orang..... ps mula fikir pendidikan bermula dari rumah, dari parents sendiri yang ambil berat.... sebabnya ps tengok kedua orang tua ps berjaya walaupun mereka tiada pelajaran tinggi berkat dari disiplin dalaman mereka... Allhamdulillah semua datang dariNya... 

Adakah parents sekarang sayangkan anak-anak macam tu? Senang hidup mereka di kala mereka sudah akil baligh, lupuskan semua dosa yang mereka buat dengan perkawinan (memang wajib), dan menanggung hidup mereka sesudah berumahtangga (wajib ke tak ni?), memangdangkan mereka pasangan muda keje husband pun ala kadar.... Memang betul tanpa pelajaran pun boleh hidup, tapi bantuan orang tua.... sekarang anak seorang dua its ok,  macamana kalau anak dah ramai, dan mak ayah dah uzur? Allhamdulillah bagi mereka yang berharta, mak ayah pun banyak harta tinggalkan mereka..... kalau yang tiada? hope mereka mampu berdikari dengan jalan yang diredhai Allah....

Ps percaya pada rezeki antara kita semua..... macam kes di atas memang rezeki mereka.... tapi ps lagi percaya sesorang yang sentiasa dekat dengan Allah walaupun sesusah mana pun dia hidup, InsyaAllah dia akan berjaya kelak.... mungkin ps salah dengan entry ini? mohon pendapat.... semua yang baik dariNya yang buruk dari diri yang hina ini....

6 comments:

  1. as for me walau sya ada byk duit (kalaulah) pastinya sya xkn manjakan anak2 sya.. mcm mana sya di didik utk bersush-sush begitulah sya akan didik anak2 sya. jrg sekali setiap permintaan anak sya tunaikan walau sya tau sya berkemampuan utk berikan kpdnya. walau apa pun sya tetap utamakan pelajaran.. dulu kalau sya ponteng sekolah confirm kena pukul dgn arwah abah dan sya juga akan pastikan anak2 sya tidak ponteng sekolah hanya kerana perkara2 remeh begitu...

    ReplyDelete
  2. huhu...panjang cerita nih...pendek kata. tepuk dada, tanya iman...anak itu amanah Allah

    ReplyDelete
  3. liya sokong pendapat kak ps tue.. ^_^

    ReplyDelete
  4. sy kalu kaya pun, seboleh mungkin taknaklah manja kan anak... pelajaran tu tetap penting.. n perangai pun penting gak... emmm mcm kurg elok plak bila lari dari rumah...

    tu pentingnya didikan dari kita as a parent

    ReplyDelete
  5. iskh tak pernah tau ada parents yg jenis tak kisah anak tak pergi sekolah... tak kisahkah mereka dengan masa depan anak2 nanti atau dorang berharap seperti kes2 yg amat bernasib baik itu...

    tak kisahlah camner yg pasti kita mesti nak adakan yg terbaik buat anak2 kita kan

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.