Anak-anak dan pendidikan...

Assalamualaikum.... ssemoga hari yang penuh ceria k....

Hari ni, ps ada date dengan student ni... dari pukul 11 ps menunggu.... kelmarin ps cakap kat dia datang pukul 11... Allhamdulillah, sampai juga dia.... terus buat keje kat bilik ps, sambil ps berblogging... hehe... xpe bagi dia buat keje dulu... dia dah faham apa yang nak buat... ps tak mau kacau dia... janji duk duk depan kita buat... ps boleh nampak dia buat keje...

Ada click ps kat bilik sebelah.... biasanya dia jarang datang ofis, dia tengah cuti.... emm... ingatkan siapa... al maklum la masing2 kat bilik masing2 cuma dengar bunyi pintu je yang terbuka tertutup.... kadang2 ps tak tau nak imagine macam ada bunyi kat bilik sebelah kiri kanan ps, tp tak de orang pulak... buat tak tau jer la ye.... iklan la tu kot.... hehehe



Penang Time
Hari Sabtu lepas, ps dan family pergi Penang area belah tanjung, padang kota... ada keja sikit.... bila sampai bangunan tu, ramai parents tengah tunggu dan hantar anak-anak mereka tuisyen kelas english.... Alahai, ps nampak ada 2 kaum Melayu sahaja, ketika tu... bila naik kebangunan tersebut husband ps pergi tengok kelas tempat student2 belajar, cikgu semua foreigner omputih.... ada seorang ibu bangsa Melayu tengah tunggu anaknya.... yang lain semua bangsa Cina.... Maybe anak2 bangsa kita mak ayah hantar belajar Arab kan...


Husband ps, kata... emm... cam ni la Penang kan.... nanti 10 tahun akan datang budak-budak ni la yang akan menguasai Penang.... tapi ps terlupa nak tanya kat kaunter tu berapa fees untuk belajar kat situ....



Money to education
Memang bila dah ada anak, parents memang kena spent money untuk education anak-anak... itu baru education tak termasuk insurans bagai... its ok kalau parents ada perbelanjaan lebih.... tapi kalau kat kampung parents yang tak mampu, malah kurang menggalakkan anak-anak pada pendidikan, memang rasa kesian.... macamana masa depan anak-anak mereka sekarang....


Free education
Cuti sekolah yang lalu ps sempat keluar dating dengan kawan baik ps dr kampung, dia cikgu sekolah pra.... Ps tanya berapa yuran kena bayar... Sekarang ni gov bagi pendidikan percuma, tapi still ada yuran tahunan... Murah saja puluhan ringgit tapi still ada parents tak bayar.... Katanya "parents Melayu ni biasa la semua nak percuma".... Alahai, kesian pun ada terkilan sedih pun ada dengar apa yang dia cakap".... Macamana tu? Sedangkan bangsa lain berlumba-lumba menghantar anak-anak mereka belajar tuisyen kat luar sejak di sekolah rendah lagi.... sudah-sudah tentu guna duit sendiri tu...

Bila difikirkan lagi, tak boleh salahkan parents bangsa kita juga, faktor kewangan memainkan peranan penting... ps faham...tapi sampai bila kan kita nak macam ni.... kangkala, sikap bangsa kita ni "bagi betis nak paha",  sebolehnya kita sebagai parents mahu yang terbaik untuk anak-anak kita... pelajaran, didikan agama yang cukup... InsyaAllah semoga anak-anak kita berjaya di masa hadapa mereka.... rezeki Dia yang tentukan, kita mampu berusaha... Kalau kita mampu ajar anak-anak sendiri tanpa keluarkan duit... Allhamdulillah, lagi bermakna asuhan dari rumah... Hope semua parents terutama di luar bandar, mahupun di bandar terbuka minda pentingkan pendidikan anak-anak....

Ok lah... student ps pun dah siapkan keje dia... ps beransur dulu.... selamat menjamu selera tengahari... I'm fasting today!....

4 comments:

  1. WALAU ANAK QUEEN BRU NAK MASUK 3THN PD TAHUN INI TP QUEEN DAH START CARI SCHOOL UTK DIA PD TAHUN HADAPAN.. BIAR HABIS DUIT UTK PELAJARAN ANAK2 DR HABIS PD SESUATU YG XDE FAEDAHKAN..

    ReplyDelete
  2. saya orang yang merasai free education kak..hehe..full support..

    ReplyDelete
  3. @Hafizin Jamil

    Allhamdulillah... gunakan sebaik mungkin... InsyaAllah....

    ReplyDelete
  4. sokong sangat kan.. kekadang mmg nampak sangat bila bg betis nak peha

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.