Bila tiga cerita berbicara

Assalamualaikum.... selamat pagi semua.....

Hari bekerja ps seperti biasa..... pagi-pagi lagi ps berbincang dan menyampaikan info pada click ps yang sama-sama akan sambung belajar.....




Working Progress
Last week, after meeting with pnc, he suggested to apply more than one university.... bila ps balik ofis, ps try cari matlumat universiti ka Malaysia.... then dapat matlumat dari UM... so easy to apply... Allhamdulillah, ps sudahkan online application.... walaupun sedikit terpesong daripada bidang ps, ps harap akan diterima.... pagi tadi ps sampaikan that news to mu junior click.... erm... she excited to... semoga dipermudahkan perjalanan kami ini....

Langkah-langkah:ahulu
1. mesti create new acc dahulu
2. buka emeil dan aktifkan
3. login
4. mulakan isi borang secara online

ps suka sebabnya tak perlu pos manual, segala:
  • bayaran (wang proses) secara online-boleh transfer acc
  • ic, dan sijil scan dan upload sahaja
  • proposal pun upload
  • referee just letak nama mereka yang berkenaan tak perlu ambil pengesahan
  • supervisor-kita boleh pilih dari senarai nama yang diberi (tapi kita kena pilih betul-betul dengan bidang kita)-bagi application post-grade
  • bila dah selesai terus submit....
Putributterfly
erm... hari Khamis, ps selalu terlewat ambil putributterfly kat tadikanya... hari Khamis dia keluar pukul 4.00 mesti terbabas, Ahad-Rabu dia balik pukul 5.00....
bila dah terlewat keje, belum siap! lepas ambil dia harus ler baea dia masuk ofis dahulu.... apa lagi, memang dia suka duk bilik ps, ada kawan-kawan ps yang layan dia! dia boleh sepahkan bilik ps...


bila dia dah menyonteng kat paper, pandai pulak dia nak tampal kat wall tu....

Bila balik rumah, dah lewat... ps tersangat penat... hari Khamis tu sangat panas.... kepala memang rasa pening dan sakit sangat! turun jer kereta, kawan putributterfly datang mengajak dia main... ps memang tak bagi! putributterfly tu kecik lagi walaupun 31 Ogos ni, nanti genap 4 tahun.... kawan dia pula dah 7 tahun.... em... tahu jer la kan, kes kidnap semakin menjadi-jadi.... ps pulak tinggal dekat border Malaysia-Thailand, lagi la risaukan... kawan-kawan ps pun ada pesan last week sambil makan dan bersembang....

Last week student cuti sekolah, kawan ps terserempat budak-budak kat taman kami, maybe dalam 7, 8 tahun tengah jogging pagi-pagi... seriau tengok... memang la dah sekolahkan... tapi dalam keadaan sekarang ni sangat merisaukan... hope parents tak lalai jaga anak-anak... peringatan untuk ps sama!

Mencari KetenanganNya dan Membaiki Diri
ps mula terfikir untuk mengubah diri ini ke arah kebaikan dan kebaikan.... memang selalu fikir perkara ni.... nak tidur pun fikir apa perkara baik perkara buruk yang ps lakukan.... dah lama ps tengok, pengalaman dari rakan-rakan, sendiri pun ada bagaimana kita orang muslim kadang-kadang terlupa yang kita selalu fikirkan kesempurnaan diri untuk manusia tengok.... bukan untuk Allah tengok.... Allahuallam...

Tadi, bila baca entry Jiji, memang ramai sangat antara kita sebegitu.... ps akui banyak derita yang ditanggung... kerana orang nak kita cantik zahiriah, ps dihina, suami ps dihina...... sedih! bagi mereka duit adalah untuk wanita memperagakan kecantikkan meterial yang menyalut diri.... bukan untuk kesempurnaan Ilahi.... secara tak langsung tanpa sedar juga ia boleh menambahkan riak wanita....

Memang lumrah wanita sukakan kecantikkan, tapi sedar atau tidak kecantikkan luaran hanya untuk suami.... ps suka tengok beberapa senior ps, dekan ps, kecantikkan mereka sanat natural.... tanpa mencalit kosmetik, muka mereka tetap berseri.... pakaian muslimah menutupi aurat dengan sempurna sangat ps kagum.... kewibawaan dan keibuan mereka sangat teserlah.....

dean ps yang sangat berwibawa (sorry prof, curik pic ni) hehe... sayang prof....
yang penting hati dalaman kita harus bersih dan tulus ia akan melahirkan aura kesucian wanita, tanpa meterial yang hebat, insyAllah setiap wanita itu akan cantik dan sempurna....

doakan ia dipermudahkan Allah, dengan petunjuk dan hidayahNya..... menjadi wanita solehah bekerja+menjaga rumahtangga dengan baik....

2 comments:

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.