Kesan Asap Pada Filem, Drama, Teater dan Pusat Hiburan.

Salam semua.... selamat petang gak....

Aku dan mr hubby duk melayan filem Prebek Lapok... mr. hubby tanya apa kesan asap..... dah selalu dia tanya soalan tu kat aku.... So hari aku share kesan asap ni memang penting dalam sesebuah filem, drama terutama filem seram.... Ia adalah untuk membangkitkan mood seram dalam cerita tersebut.... Kalau dulu, asap ni buat manual jer, sakang dah senang dah ada mesin asap atau smoke mechine.

Mesin asap menjadi popular kepada arus perdana melalui filem dan drama pentas yang kebanyakannya dalam seram, muzik, dan fantasi genre. Oleh kerana itu, ia telah berjaya membuat tanda di dunia hiburan. Namun walaupun terkenal di dalam media massa dan seni, mesin asap kekal sebahagian besarnya tidak diketahui oleh dunia biasa.

Ramai orang sering terlepas pandang peranan indah di hari kita untuk hidup hari. Malah, hanya terdapat beberapa orang sehingga kini yang sedar bahawa masih terdapat sesungguhnya banyak perkara yang seronok untuk dilakukan dengan mesin asap. Sebenarnya mereka hanya boleh dengan mudah bersepadu dalam kehidupan seharian kita.

Selain daripada peranan biasa dalam teater, televisyen dan filem studio, konsert, taman tema dan aplikasi hiburan dan tempat-tempat lain, mesin asap juga boleh digunakan dalam Trick-atau-merawat kerana ia memberikan beberapa ngeri apabila digunakan dalam hutan dan rumah-rumah berhantu. Juga dalam parti-parti yang berlainan seperti Tahun Baru (Halloween) untuk menambah beberapa suasana yang dipenuhi asap manakala menjangkakan Tahun Baru. Bukan itu sahaja, seperti yang anda juga boleh menggunakan peranti ini asap yang menakjubkan di hari jadi dan parti-parti pelbagai kejutan supaya dapat meningkatkan perasaan dan keseronokan. 



Teater
Menurut Norzizie Zulkifli (2009), keberkesanannya juga kerana mengadunkan teknik filem dan wayang kulit selain teknik teater moden dengan menggunakan Mesin Asap dalam persembahan teater mak yong kerana penggunaan teknik ini memberi ruang yang lebih untuk bergerak para pelakon dan ruang yang lebih untuk pemerhatian para penonton.

Pusat Hiburan
Walaupun demikian, mesin asap benar-benar mempunyai penggunaan yang biasa. Secara umumnya, mereka kebanyakannya digunakan di kelab malam dan tempat hiburan lain kerana sifat-sifat reflektif dan biasan mereka keluarkan untuk meningkatkan kesan lampu dan perkiraan laser. Tetapi mereka kini ketinggalan zaman oleh mesin jerebu.

Dalam Filem
Ia juga sering digunakan dalam playhouses menakjubkan kerana ia membantu dalam mewujudkan suasana tertentu atau perasaan seketika teater. Sebab itulah ia sering digunakan dalam teater seperti Dracula, A Christmas Carol dan Macbeth. Apabila anda datang sampai ke ia, asap mesin sangat boleh membuat perubahan dalam hidup anda. Sebagai hakikatnya, ia juga boleh menjadi sebahagian dari detik-detik kehidupan anda yang paling indah hanya jika anda tahu bagaimana untuk menggunakannya inovatif. 


Pengalaman Ku 
Gambar di atas, aku ambakil kat google ni, sori kalau tercuri dalam blog sesiapa. Gambar tu, adalah pengalaman aku semasa bekerja dengan asap ni. Masa penggambaran di atas, aku bersama seorang krew ada di atas kubur tersebut disebelah kanan gambar. Aku dan seorang brother art director, cuba membuat efek asap. Dah berapa kali test mesin asap tu ok jer. Bila jer shoot, tiba-tiba mesin tu, tak keluarkan asap. Aku nampak brother art directer dah mula panik. Aku tanya kenapa? Sedangkan pengarah dah bising. Memang pelik k. Berapa kali cuba, nasib baik masa tu manual pun kami buat. Kibas ler asap manual. hehehe... (tukang kibas asap beb)....

Bila scene kat babak ni berakhir aku tengok brother tu duduk dipenjuru kubur berdoa, aku ikut dia bersama. Memang ada something wrong masa tu, selepas pelakon ni terjaga dia kat kubur dia terus lari ke sebelah kiri gambar. Dia ternampak sesuatu. Tak tahu apa... Allahualam.... Apa pun filem ni banyak beri pengalaman pada aku.

Di akhirnya, tidak kira di mana anda menggunakan peranti kabut menakjubkan, ia pasti akan menonjol dari yang lain dan selama-lamanya akan menjadi sebahagian dari detik-detik kehidupan yang paling indah. 



2 comments:

  1. shooting kat kubur? macam kubur lame je tu. eeeeeeiiii........!!

    ReplyDelete
  2. blog-tips-kurus : a'aa kubur tu mmg kubur lama... dh tak guna lg...

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.