Tips Penjagaan Selepas Mencabut Gigi

Salam pagi ke tengahari Isnin..... Selesakan diri anda dengan kerja anda, atau pelajaran dan kelas anda.... hahaha....

Pagi ni selepas sarapan pagi, aku ke pusat kesihatan.... ada temujanji doktor nak cabut gigi.... 


Sejam gak ler duk tunggu tapi tak kisah pun, lagi lama lagi suka sbenarnya coz memang takut nak cabut gigi ni.... Bila dipanggil nama diberi kad rawatan, aku tengok tarikh-tarikh aku pergi buat rawatan..... bermula 2008 masa duk pregnant 8 bulan, then 2010, kali dan sekarang..... fuhh lama gak jarak tu..... nak buat camana takut punyer pasal.... sedangkan dalam setahun kami diberi RM300 untuk rawatan gigi.... Allhamdulillah..... bermakna tahun lepas aku hanya guna RM10, tahun 2009 aku tak guna langsung.... alahaiiiii... rugi tu..... tahun ni baru guna RM20..... masih ada RM280 lagi..... ok la tu kan, ada lagi gigi sbelah ni nak kena repair..... agak-agak dan tak tahun ni......

Tapi tadi dalam duk takut, gementar, doktor J pandai pulak main psikologi dengan aku yer... sempat dia bermekap touch up muka dia lagi bila nak inject aku.... hehehe.... duk sembang punyer sembang dan lagi buat lawak tanya aku nak buat loan macam-macam coz aku cakap husband aku keja kat koperasi..... saya tak pasti la doktor pasal loan tu, saya tak jadi ahli koperasi.... rugi rasanya.... takpe! dia terus suruh assistant dia dapatkan ext koperasi call tanya pasal loan.... ok tau kalau buat loan, interest rendah then masuk dalam asb..... a'aa.... betul tu doktor..... sambil tu aku ni duk menahan kebas...... bila hampir 20 minit jer terus cabut.... Allhamdulillah.... kebas still ada takde nak rasa sakit..... 
Doktor nak bagi MC tapi aku tak nak, tak de kelas, petang ni ada appointment dengan student.... hari Isnin hari perundingan aku ngan student.... It's ok la , tak perlu banyak gerak duk dalam bilik......

Tips sikit tentang penjagaan selepas mencabut gigi:
  1. anda mesti gigit kapas k, selama 10-15 minit baru tukar kepada kapas baru.... untuk menahan pendarahan.... tapi biasanya, bila lepas cabut tu pendarahan makin kurang,....
  2. jangan berkumur, biasanya kesan kebas akan hilang 3-5 jam bergantung pada injection yang diberikan....
  3. janagn kacau tempat cabut itu dengan lidah dan jari takut akan terkena jangkitan kuman..... makan ubat penahan sakit....
  4. jangan minum air panas, arak, kerana akan mengembangkan saluran tempat cabutan tadi.... sebaiknya jika mengalami bengkak letakkan beg ais dipipi...
  5. jangan melakukan kerja berat, rehat.... sebaiknya ambil MC dengan doktor.....
  6. elakkan makan makanan yang keras, dan elakkan mengunyak ditempat cabutan takut, termasuk sisa makanan di tempat cabutan, ia akan bernanah...
  7. jika keadaan bengkak, sakit dan berdarah berlarutan dinasihatkan teus berjumpa doktor semual....
serba sikit tips penjagaan selepas mencabut gigi..... jangan takut k nak cabut gigi..... tak sakit punya, sebab dah diberikan suntikan.... suntikan pun tak sakit, dengan semut gatal gigit lagi sakit dan gatal.... hehehe...

2 comments:

  1. Kakak sebut cabut gigi pun dah ngeri betul hihi...

    ReplyDelete
  2. heee..anis tak penah lg cabut gg kt klinik..

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED