Malam-malam terawih usha orang.....

Salam Ramadhan..... Hari kedua bekerja di minggu ini.... Allhamdulillah...... Macam biasa pergi hantar putributterfly ke tadika sebelum masuk ofis...... Allhamdulillah juga, bangunan ofis dah dekat skang nie, sejak pindah ke bangunan baru..... Lagi save perjalanan..... Bila buka jer pintu bilik ofis...... uwarrgghhhhh...... berseleraknya bilik aku, kelmarin putributterfly sepahkan xsempat nak kemah..... Aduhai...... sambl fikir kerja yang nak disettlekan sempat membelek blog ni........ perkara yang harus nie...... hehehe......

Semalam sempat berchat-chat ngan sahabat kat kampung. Aku tanya dia " tak pergi tarawih ke" "tak katanya" kalau kat kampung memang aku tahu dia tak tinggal terawih....... Sekarang dah berhijrah ke Penang ikut husbandnya...... "kat sini tak meriah puasa" katanya... Aku pernah 2 tahun tinggal kat Penang masa study kat USM dulu..... erm.... rasanya Penang ke kat mana, tak sama ngn kat Kelantan kalau bulau puasa.... Sori k kawan-kawan...... Aura puasa, 1st Ramadhan tu dah membangkitkan semangat kalau kat Kelantan terutama Kota Bharu.... Tak tahu la naper cam pesta pun adabila tiba Ramadhan..... Jalan yang dah jam semestinya akan teruk sehinggalah raya bila ramai dah balik kampung...... Bila malam lak, haduuiiiiii.... "nok make colek!!!!"....... (kat muka buka cousin2 dah sound suh balik kampung cepat nok gi make colek)...... Teringat masa 2008, masa tu tunggu masa nak bersalin kat Putributterfly......  bos aku datang buat promosi kat KB dan aku ajak dia datang rumah...... "Dia tegur patut la, orang Kelantan ni pandai2, suka makan colek"...... "I ingat colek tu apa, rupanya penuh dengan protein, seafood"......

"mu ingat dak masa kecik-kecik kita gi semaye tearawih, rindu la masa tu" huhuhu.... hadui...... flashback ke... bab nie kena recall baik-baik..... Masa terawih dulu buat apa? hehehe...... kami solat kejap jer, kadang-kadang skip..... malas nak buat 21 buat 8 jer..... Pastu asyik duk usha orang ni la orang tu la...... memamng semua orang kampung la kami usha..... Usha laki kat sebelah pun ada..... hehehehe...... agak nya oran laki pun mesti lagi kuat usha perempuankan masa solat trawih tu...... kurang pahala ke masjid... hehehe...... Itu zaman budak la..... Skang, mana la nak pikir semua tu.... Buat sebagai ibadah.....

Wokey la, kita sambung nanti......

4 comments:

  1. Salam kak, tumpang tanya bleh tak?
    Colek tuh ape?

    ReplyDelete
  2. || A r a W a n i || : colek tu seafood (ikan, udang, sotong, ) ada gak ayam... makan ngn sos...

    ReplyDelete
  3. colek kerang ader tak..lepas balik solat terawih perkena dok gitu...terbaik tu..

    ReplyDelete
  4. raider150 : colek kerea pun ada... mmg best....

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.