Tips Kesihatan Penyakit Angin Badan

Allhamdulillah... siap keje aku tolong senior check file... Jom, aku nak sambung tentang penyakit angin tadi! Sebelum ni, flashback masa aku study dulu, aku hairan bila tengok lecturer2 aku dan rakan2 kena sakit angin badan ni! Abis jer shooting or time rest, dorang ni pakat duk mengurut sama sendiri! Macam-macam gaya aku tengok duk urut angin ni... 

Bila aku dah kawin dan bersalin, ada baby, baru aku tahu pasal penyakit ni! Mungkin sebelum ni aku dah ada penyakit ni tapi aku tak sedar, bila dah beranak baru aku sedar! Memang aku tak boleh silap makan sikit terus angin datang serang... fuhh... penat k... one day, aku tak tahu la nape? kena serang angin ni sampai aku tak boleh bangun dan jalan... rasa nak nangis sangat! mujur la tangan aku still leh gerak! sakit sangat belakang aku bila aku nk bangun dan jalan! Nak kata aku silap makan pagi tu, aku hanya makan roti dan minum susu enlene... nasin baik leh sms studentku datang bilik tolong urutkan... Then ada kawan ku lak datang bawa ubat habatus sauda! lepas tu baru lega sikit! boleh gerak dan jalan! Sejak kena serang penyakit angin ni, memang aku tak boleh lapar...


Sejak tu, aku pergi jumpa doktor, tapi doktor pun hanya bagi aku ubat angin, pening kepala... berapa kali aku pergi pun ubat itu yang dia bagi! Aku cuba ambil ubat lain, seperti multi vitamin dan herba tapi aku kena pantang... aku juga ambil ubat dr produk HPA... Walaupun pelbagai macam ubat aku ambil tak juga menjadi!

Aku memang tak boleh makan makanan di bawah ni:


Kelmarin, aku kena serang agin sebab makan taugeh dan mee goreng... hushhh... sampai pagi tadi rasa cam nak pecah kepala nie...


Pulut ni kegemaran aku, makan sikit jer kuih muih pulut terus kena serang... adushhhh tension!


Kawan aku bagi petua Mama Norli, dia cakap minum air halia bersama madu! bagus tu tradisional punya.  

Petua dari Saidina Ali Bin Abi Tholib klik SINI

Sekarang ni aku dah kurang ambil ubatan segala bagai tu, tak tahan gak macam semalam terpaksa la ambil ubat demam yang doktor bagi!

Sini ada tips tradisional punya, dari PKU UKM.
Aku cuba amalkan habatus sauda, sempat aku pesan kat mie aku masa pegi Mekah April lalu! malangnya aku ni jenis malas nak amal, terima la padahnya!


Kalau u all ada tips dan petua untuk atasi penyakir angin ni boleh la kongsi sama k!

No comments

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.